DELICJA
Składniki na ciasto (na tortownicę o śr. 26-28 cm, ja na zwykłą brytfankę robiłam dwa takie ciasta):
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek cukru
- 6 jaj
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
- kostka margaryny lub masła
- budyń waniliowy lub śmietankowy (z cukrem)
- 1 1/2 szklanki mleka
- 15 dag cukru pudru
- po łyżce spirytusu u soku z cytryny
Dodatkowo:
- 15 dag bakalii (dowolnych- ja miałam kandyzowane owoce)
- galaretka truskawkowa lub agrestowa
- dowolna polewa
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem. Ubić pianę z białek, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie mieszając, porcjami dodawać żółtka i mąkę. Przełożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec w temp. 180 st. C przez 45 minut ( ja jako że piekłam dwa cienkie ciasta to piekłam 20 minut). A gdy ciasto wystygnie przekroić je na dwa blaty.
Ugotować budyń na mleku. Masło utrzeć z cukrem pudrem na pulchną masę i nadal ucierając powoli dodawać budyń, a na końcu sok z cytryny i spirytus.
Do galaretki wlać półtorej szklanki wrzącej wody, wymieszać i odstawić w chłodne miejsce.
Jeden blat biszkoptu posmarować kremem, a z drugiego literatką wykrawać krążki.
Na krem nałożyć biszkopt z otworami. W otwory włożyć bakalie,
a następnie zalać je tężejącą galaretką i przykryć wyciętymi krążkami.
Polać ciasto polewą i schłodzić w lodówce.
SMACZNEGO! :)
wygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuń