piątek, 29 sierpnia 2014

Przepis na kotleciki z kalafiora. Wartość odżywcza kalafiora.

Kilka dni temu zrobiłam na próbę takie kotleciki. Z jednego kalafiora wyszła ich masa. Mogłam zamrozić, ale były takie dobre, że jedliśmy na obiad, kolację i na drugi dzień jeszcze zostały. Miałam ugotować do nich ziemniaki i zrobić surówkę, ale zrobiłam tylko sos. I w zupełności wystarczyło.
Na początek troszkę ciekawych wiadomości o kalafiorze. A poniżej przepis.
http://zdrowieznatury.blox.pl/2012/10/KALAFIOR.html


Całość informacji o kalafiorze macie po kliknięciu na powyższe zdjęcie, lub na stronę zdrowie z natury.
Kalafior jest rośliną jednoroczną, należącą do rośliny kapustnych.
Jadalną częścią jest tutaj kwiat, zwany różą. Kalafior  może być koloru białego, ale też kremowego, pomarańczowego, zielonego lub fioletowego. Jednak to biały ma najwięcej wartości odżywczych. 
http://zdrowieznatury.blox.pl/2012/10/KALAFIOR.html

Warzywo to zawiera witaminy takie jak: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K, składniki mineralne:
potas, magnez, sód, żelazo, mangan, wapń, fosfor, cynk, miedź,  fluor, jod, chlor. Zawiera również białko, węglowodany, błonnik, karoteny, kwas nikotynowy, kwas pantotenowy, kwas foliowy. Kalafior jest niskokaloryczny 100 g to tylko 25 kcal, a do tego wszystkiego jest warzywem nie wywołującym żadnych alergii.

Oprócz ważnych składników, kalafior korzystnie wpływa na nasze zdrowie, m.in. podnosząc odporność likwidując wolne rodniki. 
Kalafiory możemy blanszować, gotować, zapiekać, smażyć, marynować i konserwować. W książkach kucharskich i w internecie znajdziemy masę przepisów na wszelakie, bardzo ciekawe potrawy z kalafiorem. 

A tutaj przepis na tytułowe kotleciki z kalafiora:

SKŁADNIKI:

-kalafior
-cebula
-3 jajka
-4 dag mąki
-ocet
-sól, pieprz, cukier
-bułka tarta
-2 łyżki masła
-olej

WYKONANIE:
Kalafiora oczyścić, kilka minut pomoczyć w wodziez odrobiną octu. Osączyć, podzielić na mniejsze różyczki, ugotować w wodzie z solą, pieprzem i cukrem. 


Następnie wyjąć z wody, ostudzić i drobno pokroić, lub rozgnieśc rękami (ja tak zrobiłam). Cebulę obrać, pokroić na kosteczkę i podsmażyć na maśle.  Dodać ją do kalafiora, wbić do tego dwa jajka i dodać dwie łyżki bułki tartej. Doprawić do smaku. 

Z masy formować małe kotleciki, panierować w mące, jajku i bułce tartej. Obsmażać na oleju do zrumienienia. 
Do kotlecików zrobiłam sos pomidorowy:
Do gotującego się bulionu wrzuciłam łyżkę koncentratu pomidorowego, doprawiłam solą i pieprzem i zagęściłam mąką i śmietaną.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz