niedziela, 21 września 2014

Przepis na szybkie babeczki

Przepis ten znalazłam na opakowaniu foremek do babeczek, ale troszkę go zmodyfikowałam.

Składniki:
2 szkl. mąki
2 jajka
2  łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl. śmietany, mleka lub jogurtu
1/2 szkl. masła lub oleju
1/2 szkl. cukru

Wykonanie:
Jajka zmiksować z cukrem, dodać olej lub masło i śmietanę cały czas miksując. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.

Jeżeli babeczki mają być bez dodatków, przekładać po dwie łyżki ciasta do przygotowanych wcześniej foremek ułożonych na blaszce i rozgrzanych w piekarniku.
Do ciasta można dorzucić bakalie, owoce lub czekoladę i wymieszać.
Ja natomiast robię babeczki z nadzieniem:
Wkładam po jednej łyżce ciasta do foremek, następnie na to kładę po pół okienka czekolady, lub po łyżce wcześniej przygotowanego i ostudzonego, budyniu zrobionego w mniejszej ilości mleka. Na wierzch kładę po drugiej łyżce ciasta.
Babeczki piecze się około 15-20 minut.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz