środa, 3 kwietnia 2013

Ciasto Lambada (93)

Zrobiłam je na święta.

Przepis:

Biszkopt:
-4jajka
-1 szklanka cukru
-3/4 szklanki mąki krupczatki
-1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-3/4 szklanki soku pomarańczowego ( z kartonu)

Masa pomarańczowa:
-4 szklanki soku pomarańczowego z kartonu
-1/2 szklanki cukru
-2 budynie waniliowe

Masa śmietankowa:
-1 łyżka żelatyny
-1/2 szklanki mleka
-1/2 litra śmietany 30%
-3 łyżki cukru pudru

Do dekoracji:
-gotowa polewa czekoladowa lub tabliczka czekolady

Wykonanie:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec około 25 minut w temp. 170st. C. Ostudzić i nasączyć sokiem pomarańczowym.
3 1/2 szklanki soku zagotować z cukrem. W pozostałym soku rozmieszać budyniu i wlać do gotującego się soku. Chwilę pogotować i ciepłą masę wyłożyć na upieczony biszkopt. Ostudzić.
Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, ostudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać mleko z żelatyną i wyłożyć na masę pomarańczową.
Całość polać polewą czekoladową i schłodzić w lodówce.

Taka mała uwaga. Ja zamiast polewania polewą, posypałam ciasto utartą gorzką czekoladą i według mnie wygląda lepiej niż by było polane.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz